22.8.12

Ο πάσχων γκεμπελίσκος

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της δημοσιογραφίας του Ελλαδιστάν. Από τον άμβωνά του στη Καθημερινή παίζει "τον ρόλο του οργανωτή της “κερκίδας” – ένα είδος ιντελεκτουέλ Ατίλιο, για όσους θυμούνται τον συμπαθή τρομπετίστα στις εξέδρες του Φαλήρου" κατά την περιγραφή του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου στο Red Notebook 6.8.2012.

Όπως γράφει η Δέσποινα Δημότση, ο Χίμλερ είχε πει για τον Γκαίμπελς «Δώστε σ’ αυτόν τον άνθρωπο ένα μικρόφωνο ή έναν καλό στυλογράφο και θα κάνει τους Εβραίους να αυτοκτονήσουν από ενοχές». Ο Πάσχος επιχειρεί κάτι παρόμοιο με στόχο τους αριστερούς και γενικά όσους αμφισβητούν το τρέχον θρησκευτικό δόγμα ότι 'εκσυγχρονισμός' σημαίνει επαναφορά της φεουδαρχίας και του νόμου της ζούγκλας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της αρθρογραφίας του είναι η πομπώδης απόρριψη των αντίθετων απόψεων μέσω της διακωμώδησής τους. Από το βάθρο του αλάνθαστου ξερόλα, στοχεύει στο να ερεθίσει το θυμικό των ανύποπτων αναγνωστών, συνήθως με επιχειρήματα βασισμένα σε απλές εικασίες ή σε παραποιημένα στοιχεία που σερβίρει σε συσκευασία αυθεντίας. Εδώ παρατίθενται μερικά ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιας κούφιας αρθρογραφίας, αφιερωμένα στα θύματα των γκεμπελικών τεχνικών του:

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου